A Well-Knit Mountainside Oasis

The Hunt family, the clients for this project, live in a hand-built farmhouse on the high prairie in SW Washington not too far afield from the windy Columbia River Gorge.  Their home is full of farmhouse charm, from a charming porch and a large strawberry patch outside, to warm, real wood paneling, a farmhouse sink, and large wooden beams in the interior.  Not least of all, the views from within are stunning - to one side rolling golden green hills that looks as though they are moving in the wind, and to the other side a view of Mt. Hood, the rugged beacon of the Willamette Valley.  

However, the downstairs bathroom - also the largest bathroom in the house - is another kind of experience.  It is cold, dark, and damp.  Mrs. Hunt is in need of a sanctuary in which to enjoy some quiet time after a long day with their toddler, chickens, dog, cats, and strenuous work responsibilities.  

To accomplish this, the bathroom should be simple, but clean, bright, warm, and accommodating.  It will have an updated standing shower, a new mirror, vanity, and lighting, an updated ceiling fan, luxurious, durable tile work, and natural highlights of wood and textiles.  The aesthetic will be accomplished through the use of straightforward, honest materials such as stone, ceramic tile, and hand-carved wood, and an earthy, yet fresh palette of deep browns and grays, breathy whites, saturated blue-greens, and splashes of wild-flower reds.  The materials primary textures and fresh color palette will set the stage, referencing earth, wind and sky from floor to ceiling.  Vintage textile-inspired patterns will emerge from tile work and textiles, adding a dynamic, yet familiar hand-made vibe through this in-home spa space.


Concept Statement

The basement bathroom in the Hunt's prairie home is cold damp, and concerning.  It will shed these unwanted layers and become, instead, and unfettered, luxurious oasis of much needed respite.

The bathroom is inspired by a harmonious partnership between the rugged, dramatic, wind-swept geography surrounding the Hunt's home, and the soft, delicate details of vintage knit textiles.  While a nod to the land above and around the basement bathroom's physical space provides a reassuring connecting to the context of the home as a whole, references to age-softened knitwear round out otherwise rough edges and provides warmth, comfort, and visual detail.  These two elements will be grounded in careful references to the farmhouse aesthetic seen throughout the rest of the home, typing the updated, spa-like ambiance of the new bathroom to the existing site and structure.